vrijdag 20 november 2020

ADSN [ 34 : Gpredict : rotatorcontroller]



Hier een overzicht hoe de rotatorcontroller in Gpredict eruit ziet en wat ge er met kunt.


Nadat uw Gpredict is ingesteld en ge modules hebt aangemaakt kunnen we verder.

Mijn modules hier zijn SpaceX;Starlink9;wx en Amateur.


Helemaal aan de rechterkant en bovenaan vind ge een minuscuul driehoekje .

Dit doet een keuzemenu open en daar kies ge < Antenna Control>.

U krijgt dan de volgende afbeelding te zien.




In de twee rode kaders zijn de target AZ en EL  te zien , ze staan nu grijs want de tracking staat aan .

Daaronder in de lila kleine kaders ziet ge " Read " en een hoek staan . Dit zijn de waarden die dit menu terugkrijgt en is de actuele stand van uw rotor.U ziet bij AZ dat dit niet overeenkomt . Target zou 57,86° moeten zijn en dit is kleiner dan 90°. 

Dit is  bij mij verboden gebied en wordt dan ook niet gehaald. Bij EL zijn de waarden wel gelijk.

Ook is er boven en onder elk digit een klein driehoekje te zien , hier kunt ge manueel een hoek kiezen en doorsturen naar de rotor.( zie verder)

De twee lila pijltjes laten een cirkel en een kruis zien op de radarplot. Dit is interessant want de cirkel geeft uw rotor positie aan en het kruis de positie van in dit geval de KAITUO 1A satteliet. Als uw tracker goed werkt dan zal het kruis zich precies in de cirkel bevinden . Bij mij hier  dus niet door mijn grensgebieden.

Verder zien we nog een aantal velden rechts waar ge kunt instellen om de hoeveel msec ge wilt dat er een update van de gegevens gebeurt en wanneer dit moet gebeuren , maw hoeveel graden mag de satteliet al verplaatst zijn voor er een nieuw bericht naar de rotor gestuurd wordt.Verder is ook uw gegeven naam van de verbinding te zien of alleszins te kiezen ( ADSN)

Met de knop <Engage> start ge uw TCP verbinding op. deze moet ook aktief staan vooraleer ge daarna de <track> knop wilt gebruiken

 In de velden links daarnaast kunt  ge uw satelliet  kiezen en daar worden ook de actuele AZ en EL waarden meegegeven . Wilt U deze satteliet volgen dat moet ge op de knop < Track>  klikken.


Indien ge enkel de <Engage> knop hebt gebruikt, dan ben je in de mogelijkheid om manueel dmv de driehoekjes bovenaan uw rotor te sturen , bv voor een test of om hem eens af te gaan kuisen 😀.

Let op ,ook hier beperkt uw vorige instelling in de config dat ge niet buiten uw werkdomein kunt komen !

Het gebruik in manuele mode , kan enkel als <Engage> is ingedrukt .De cijfers zijn allemaal zwart en de driehoekjes zijn bruikbaar.

U ziet dat de wenswaarde en de gemeten waarde perfekt overeenkomen.

Nog een afbeelding waarbij de satelliet en de rotor perfect in sync staan . De cirkel omschrijft perfect het kruis.



Dit was het voor vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten