woensdag 29 december 2010

VHF dippen zonder dipmeter

Elkeen die al eens een spoeltje heeft willen dippen op bv 145MHz ( 2 meterband) zal wel al vastgesteld hebben dat dit geen sinecure is . Meestal is de dip moeilijk herkenbaar en de reproduceerbaarheid is maar zo-zo .
Ik ben dit onlangs ook weer tegengekomen toen ik een zendertje aan het maken was voor APRS op 2m .
Ikzelf heb geen analyzer zoals MFJ er op de markt brengt , maar ik had wel enige apparatuur liggen ( en U misschien ook wel) om dit toch tot een goed einde te brengen .
Wat is in weze een dipmeter ? Een bron en een detector . De bron is meestal een handafstembare oscillator en de detector is in feite dezelfde oscillator waar op één of andere wijze een stroompje wordt gemeten .

Als we dit als uitgangspunt nemen dan heb ik wel een bron liggen , meerdere zelfs. Ik heb een meetzender maar die loopt maar tot 72MHz . Gelukkig produceert deze ook harmonischen en dat is prettig meegenomen .
Als detector gebruik ik de spec-analyzer ( eerder een spec-viewer) -kit die ik eens bij KENT-electronics gekocht heb, maar dit is niet echt noodzakelijk , zie verder.
De opstelling is heel eenvoudig , zie bijstaande foto's.

Een bron wordt via een T-connector aangesloten op een stukje print . De andere kant van de T-connector loopt naar de detector . Op het stukje print wordt de te meten spoel tezamen met een ( variabele) condensator in serieconfiguratie aangesloten en zoals U weet is  de impedantie van een resonerende seriekring klein en wordt in feite een kortsluiting voor die resonantie . Nu wordt meestal in een schakeling de parallelconfiguratie gebruikt maar die heeft dezelfde resonantiefrequentie als de serieconfiguratie , dus dat zit wel snor!


Hou wel rekening met een "last" capaciteit die de omringende schakeling op de kring uitoefent ,eenmaal als de spoel in de kring zit . Het is moeilijk in te schatten maar 5 à 10pF is zekers niet te weinig.Het is best deze al mee in de testopstelling mee te nemen ( niet op de foto ).

Hierboven ziet u het spectrum met links een signaaltje( lokaal FM-station) en in het midden het signaal dat moet weggefilterd worden door de seriekring  ( dit is onze " dipmethode")

D.m.v de afstemtrimmer wordt de kring in serieresonantie gebracht en het " paaltje" in het midden is verdwenen tot in de ruis !

De " spectrum-analyzer" in al zijn glorie !


 Zó kan het ook en bijna even goed ! Links een scanner( onze bron) waarvan met een lusje rond de behuizing de lokale oscillator wordt afgetapt . Vergeet niet dat ge de scanner 10.7MHz hoger moet afstemmen om de juiste frequentie te bekomen . In dit geval 155.500MHZ om 144.800MHz te bekomen .(in de veronderstelling dat het middenfrequent op 10.7MHz ligt en dat de lokale oscillator zich onder de ontvangstfrequentie ligt).Rechts onze detector , een 2m portabel afgestemd op de frequentie waar we onze kring moeten op " dippen" . In dit geval dus 144.800MHz. Door de s-meter als detector te gebruiken kan men zien of de spoel-capaciteitscombinatie op frequentie zit .De s-meter valt met een dip terug naar een minimale waarde . Leg de bron en de detector wel ver genoeg uit elkaar om rechtstreeks instraling te vermijden , dus niet zoals op de foto ,dit is enkel ter illustratie !

Veel plezier met deze " dipper"

Luc , ON4AOL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten