zaterdag 4 juli 2020

OSCAR 100 [ test met omgebouwde LNB ]

Het probleem met de ombouw van de LNB is het zo gemakkelijk los komen van de baantjes bij het desolderen van het Xtal.
Ook als je een goede methode gevonden hebt en je wilt een nieuwe identieke LNB bestellen , bestaan ze niet meer ....
Nu heb ik een Avenger single PLL type 321S-2 aangeschaft.
Hét probleem bij de PLL is dat je niet goed weet welke pin je moet gebruiken om het signaal te injecteren . Na wat opzoekwerk wordt er aangeraden om met een scoop te kijken naar de amplitude langs beide kanten van het Xtal en die pin te nemen die de KLEINSTE amplitude heeft . Deze zou namelijk een ingang zijn , wat technisch ook wel te verklaren is.
Dus heb ik met veel gefoefel daar toch een minicoaxkabeltje kunnen aansolderen en direkt gefixeerd met twee componentenlijm.  Dat komt het zwaarste werk : lang genoeg wachten tot deze volledig uitgehard is .Daarvoor wel eventjes uitgebeld of de middenader van de coax wel elektrisch doorgaf tot aan de tuner IC . Ook dit is niet zo simpel .De testpinnen van de DMM zijn veel te dik. Daarom een minidraadje rond de testpin gewikkeld en het zo dan maar gedaan.


Daarna een proefopstelling gemaakt met de pluto als stuurzender op 3.xxx GHz waardoor de derde harm. zich in de 10 GHz range bevindt.

Eerst nog met een gewone , niet omgebouwde LNB , om te zien of het signaal er wel was en dan met de omgebouwde LNB voorzien van de 27.000 MHz die deze Avenger nodig heeft. Gelukkig werkt alles en is deze proef herhaalbaar , zodat we zeker zijn dat alles in orde is.


Enkele interessante linken .

Ombouw en meer
https://www.hb9afo.ch/articles/pll-lnb/10ghz_pll-lnb.htm


Specs Avenger
http://f1chf.free.fr/LNBPLL/pll321s-2-specs.pdf


Nog meer over Avenger + tabel instellingen LO

http://f1chf.free.fr/LNBPLL/inside.pdf

Nu nog een waterproef connector maken voor de LO ingang die buiten kan gebruikt worden .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten