vrijdag 24 april 2009

Vakantie-radio (3).

Vandaag eens gesnuisterd welke kristallen ik heb liggen .
80 m : de bekende 3570 en 3579 Khz , deze laatste zit wel heel dicht tegen het digitale (psk31) bandsegment. Wel liggen ze beide in het QRP-segment van 3560-3580 Khz
40 m : 7000 en 7030 kHz, deze laatste is de QRP werkfrequentie en de eerste ligt net in de band .
30 m : 10000 en 10140 kHz , de laatste ligt vlak op de digimode PSK31 , de eerste ligt buiten de band .

Omdat ik mij heb voorgenomen om de trx samen te stellen met hoofdzakelijk gerief dat ik hier liggen heb , zal deze laatste band waarschijnlijk afvallen .
De 80 m is te moeilijk voor een camping-antenne dus zal het 40m worden , ik kan ook niet te lang wachten om te beslissen want zoveel tijd heb ik ook weer niet daar ik in juli op vakantie ga.

Ondertussen al info gehad van ON4AIJ om een pixie te proberen en van ON4DNR enkele copies met uitgewerkte modellen voor 30 en 40 m .
Deze kunnen een bron zijn om ideeën op te doen of schakelingen af te kijken HI.

Wat de antenne betreft zou het best zijn om te wedden op twee paarden , zijnde een inv v ( één ophangpunt en tweemaal een kwart lambda naar beneden ) of een halve golf voeden aan het beginpunt . Dit houdt in dat bij de eerste er een laagohmige voedingspunt heerst en bij de tweede een hoogohmige . Een klusje dat een Z-match aan moet kunnen .

Samengevat : 40 m trx + z-match + 2 antennesystemen is op het ogenblik mijn opzet .
Als eerste zoek ik nu uit welke het rx gedeelte wordt . Houden we het bij een DC -ontvanger , wordt het er één met een MF ( super ) dan moet ik de gehele opzet van xtallen herbekijken of kunnen we eventueel een superegeneratief spulletje gebruiken ? Dat laatste komt niet zoveel voor in de literatuur om CW te doen . dat zullen we nog eens moeten uitzoeken.

ON4AOL ,Luc

1 opmerking:

  1. Hai
    Graag een antenne die je overal kunt gebruiken , ook voor iemand die klein behuist is , of indoor kan gebruikt worden , ik denk dan aan een loop met een diameter van 50cm bvb , als dit mogelijk is

    BeantwoordenVerwijderen