dinsdag 4 augustus 2009

Meteoren-ontvangst



Zoals beschreven bij mijn project twaalf en dertig moest ik nog een 6m antenne construeren voor ontvangst van oa de perseïden en andere eigenaardigheden rond 50 MHz .

Ik had nog een copy liggen van Practical Wireless van september 1991 waarin de PW-50 Vertical beschreven staat . Dit is een halve golflengte verticale rondstraler die spanningsgevoedt wordt via een parallelle kring . Het lijkt mij wel wat om dit ook eens te proberen . Zoals op de foto te zien is de afgestemde kring al af . Volgende stap is de mechanische opbouw van de rondstraler en de koppeling .
Dit is voor een andere aflevering .

Een beetje uitleg :
De spoel is gemaakt van 1.5 mm² VOB en de capaciteit is ongeveer 20pF.
De kring uitdippen ! Afstand tussen de windingen is ca 5 à 6 mm . Aantal windingen ca 7. De totale lengte van de spoel wordt dan ca 40 mm .Inwendige diameter spoel is 20 mm.De straler wordt dan verbonden met de top van de kring : dit is een aftakking aan de bovenste luchterklem ( de witte) . Ook als de antenne volledig gemonteerd is met de straler op lengte moet nog steeds een dip terug te vinden zijn . Let op ! Alhoewel hier gebruik is gemaakt van deze klemmen ,dienen ze enkel als houvast voor de spoel . De verbindingen zijn wel geklemd met de vijsjes maar de draden zijn ook gesoldeerd !

Wordt dus vervolgd ....

ON4AOL , Luc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten