woensdag 4 april 2018

Weerballonnen [aprsmap]

De tweede map die bij het installeren gecreëerd wordt is aprsmap.
Dit programma was waarschijnlijk eerst ( en nog) bedoeld om de APRS objecten van de radioamateurs te plotten .
Zo is het ook mogelijk om onze zelfontvangen ballonnen te plotten zonder dat deze eerst naar een webserver op het web moet gestuurd worden .

Als we in het wxsondestart.sh shell script kijken zien we onderaan volgende regel staan.

bash -c "sondemod -o 4000 -I MIJN CALL - SSID -r 127.0.0.1:9100 -b 20 -B 6 -A 1500 -x e.txt -T 360 -R 240 -d -p 2 -t sondecom.txt -v" &

Deze regel start de sondemod decoder en deze geeft op zijn uitgang een UDP stream uit op het adres 127.0.0.1 en poort 9100 ( of elk ander geldige poort)
Het is deze stream die normaal aan UDPGATE4 geleverd wordt om dan te verdelen o.a. naar het web.

Als we deze UPGATE4 server bypassen en de stream rechtsreeks aan aprsmap leveren kunnen we onze eigen ontvangen ballonnen op de kaart zetten .

Hiervoor moeten we het volgende doen :

DEEL 1: Positie instellen
  1. Na dat de wxsondestart shell is gestart moeten we aprsmap starten .
  2. Open hiervoor een nieuwe terminal met CTRL ALT T 
  3. Veranderen van directory met cd dxlAPRS/aprsmap 
  4. Start het programma met ./aprsmap of met ./ aprsmap-x86_64 ( 64 bits machine).
  5. Zorg dat je verbonden bent met internet zodat de kaarten geladen kunnen worden. 
  6. De kaart gaat open , misschien niet in onze omgeving maar we moeten nog enkele instellingen doen. 
  7. Open linksboven de config tab ,kies Online en kies My Position.
  8. Zoom in op de kaart naar de plaats waar je woont en met een minimale zoomfactor van 16.Dit is bovenaan te zien in de titelbalk of linksonderaan in de kaart. Zoomen kan je met het wieltje op de muis .Het laden van de kaart kan eventjes duren , vooral in het begin.
  9. Wijs uw plaats aan en houd SHIFT ingedrukt terwijl U op de plaats klikt, uw coördinaten worden ingevuld en er komt een geel kruis op de plaats te staan , klik op OK en klaar
  10. Voor alle zekerheid bewaart U nu al eens uw instellingen --> Config --> Save Config (niet op de groen bol meer op het veld klikken)



Afb. behorend bij punt 7.


Afb. behorend bij punt 9.


Afb. behorend bij punt 10.
DEEL 2: UDP verbinding instellen


  1. Er zijn twee types verbindingen in aprsmap , tcp-ip en udp.
  2. Tcp-ip gaan we hier niet gebruiken en dient om te connecteren met het web of andere tcp-ip verbindingen. Deze noemt Server url en is te vinden onder Config --> Online --> Server  url. Als je de map als APRS wilt gebruiken ( zoals aprs.fi) dan moet je dit wel gebruiken
  3. Udp is hetgeen we moeten hebben en dat wordt hier gelinkt met een zogenaamde radioport of RF port genoemd , ge kunt er tot 4 aanmaken.Deze port kan ook dienen om uw TRX aan te sturen of de APRS te ontvangen van daaruit. Wij gebruiken dit intern om de uitgang van sondemod te koppelen. Te vinden onder Config --> RF-Ports -->RF-Port x.Vul de verbindingsparameters in , maar let op , niet enkel de Lport maar ook de Dport moet ingevuld worden . De Dport is de TX kant ( die gebruiken wij niet ) en wordt dan ook op nul gezet . De Lport is diegene die we moeten invullen .Algemene syntax is   <ipadres>:<Dport>:<Lport> In ons geval wordt dat dan :  127.0.0.1:0:9100  Alles invullen in het veld en op Ok drukken . Nogmaals config saven zoals hierboven.Ik gebruikte de RF-Port2
  4. U kunt  de status van de verbinding bekijken bovenaan het beeld aan de kleine vierkantjes.Het eerste rechts naast het Help veld is de tcp-ip verbinding.De volgende 4 zijn de RF-Ports.Als u de muis over het veld zet ( en effe wacht) krijgt U de uitleg te zien . Aan de kleur ziet u de toestand .Als U SHIFT ingedrukt houd en op het veldje klikt gaat ook het invulveld open om eventueel iets te veranderen .
  5. Er moet nog één instelling gecheckt worden en dat is de monitor. Ga hiervoor naar : Tools -->List --> en dan de kleine veldjes naast monitor .Eerste veldje is voor tcp-ip en de volgende vier voor de RF-ports , kies het jouwe eruit en zorg dat het op "r" staan ( raw) 
  6. Alles nog eens saven met config save ( zie hierboven)
 
Toevoegen RF-Port ( hier port 2)



 
Het invuldveld met ip-adres en dubbel poortnummer



Dit zou het voorlopig moeten zijn  om te testen  . Ziehier mijn eerste resultaat.


en een volledige tracking van weerballon van Ukkel


Onderaan ziet men ook de ontvangen berichten in de monitor .Elke stip in de track heeft een bericht dat daar met overeenkomt. U kunt de tabel oproepen met de letter "u"


Nog een extra beeld om het kleine vierkantje (2)  bovenaan te laten zien dat het groen wordt als de udp verbinding loopt.

Algemene opmerking . Indien U meer uitleg wilt over bepaalde modules ( zoals aprsmap of sondemod ) probeer dan volgend commando:

aprsmap -h  of soms ook   aprsmap --h  of aprsmap --help

Dit was het .

    maandag 2 april 2018

    Weerballonnen [epiloog]

    Nog eens namijmeren .

    Wat is er allemaal nodig om dit verhaal tot een goed einde te brengen ?

    1. Een werkende pc , laptop of eventueel een miniboard genre raspberry pi. Voor dit laatste moet het vooral een processor hebben die ondersteund wordt zoals een ARM v6 ,ARM v6tce  of een ARM v7hf. Hierop moet een Linux operatingssyteem draaien dat afgeleid is van Debian zoals Ubuntu of andere flavors . Voor de raspberrypi is dat raspbian . Ik draai de laptop op een oude versie van Linux Lite nl v2.8 , mijn nieuwere desktop draait op de laatste Linux Lite versie 3.8. Allebei werken ze perfect.De pc of het board moet een vrije USB poort hebben .
    2. Een USB dongle die eigenlijk ontworpen is om DVB-T ( digitale televisie "aardse" uitzendingen , vandaar de T van  teresstial ( vervanging van de oude analoge VHF UHF uitzendingen). Deze zijn er in verschillende uitvoeringen. Zoek eens op internet en vul dvb-t dongles based on the realtek rtl2832u in de zoekmachine . Ze zijn echt niet duur. LET OP , niet alle aangeboden dongles zijn goed maar een realtek rtl2832 gebaseerde zou moeten werken.
    3. Een antenne , liefst afgestemd op 403MHz en vrij opgesteld.
    4. De nodige software , dit is allemaal hier beschreven op de blog
    5. Enkele scripts om alles in goede banen te lijden , is ook hier beschreven .
    6. Enkele vrije uurtjes voor de install en wat geduld.

     Wat kan er verder nog gedaan worden ?

    1. Zelf snifferen op de data die naar het web zou gestuurd worden (dit is hier nog niet het geval). Hiervoor heb ik een klein Python programmaatje geschreven ( mijn eerste !) dat de data zichtbaar maakt op het scherm en tevens wegschrijft naar een txt  bestand.Er staat niet meer data in maar er kan dan wel alles eens op het gemak bekeken worden vanuit het txt bestand.Indien interesse , stuur een email.
    2. Eens bekijken of aprsmap werkend is te krijgen , zo heb je thuis persoonlijk een grafisch volgsysteem.
    3. Misschien een kleine grafische shell ( gui) om snel wat nieuwe ontvangstfrequenties in te geven " on the fly " Lijkt me leuk in Python .
    4. Nog eens nakijken of er geluid kan bijkomen , bij de eerste testen heb ik vastgesteld dat het scannen van de kanalen problemen heeft op het geluid.Vermoedelijk omdat het RAW audio is en deze ( denk ik) een header heeft in de stream welke corrupt geraakt. 
    Ziezo , dat was het zo een beetje , indien er vorderingen komen laat ik het weten via deze blog.

    Als je het hele verhaal wilt lezen en zelf iets wilt opbouwen start dan met de eerste post  van " weerballonen "

    Veel plezier !

    Weerballonnen [resultaat]

    Het was effe wachten tot er een ballon in de buurt was door het Paasweekend maar ik heb toch er een " gevangen"met de nieuwe installatie op de oude laptop.

    Besluit : het werkt !


    Deze ballon was opgelaten in Essen en had als ID  N4320501 en was van het type RS41.

    Op de website van wetterson.de  ziet dat er zo uit.





    Toen zag ik per ongeluk nog een ballon boven de Noordzee .



    PS: Het "ontploffingsteken" is de plaats en hoogte waar de latex ballon ontploft en vanaf dat moment begint alles weer naar de aarde te vallen.


    Snel de frequentie aangepast in sdrcdf.txt  en deze kwam ook binnengerold.
    De duikvlucht had een kurketrekkersvorm en ik dacht dat deze de kust niet zou halen , maar niets was minder waar.


    De laatste coördinaten ontving ik op ongeveer 2278m hoogte en dit is uiteindelijk de plaats waar hij ongeveer gevallen is.


    Op maps