Nu de mast rechtstaat en de VHF microbe terug bijt ben ik van plan een geschikte (proef)antenne te bouwen .
Mijn eerste gedachte was twee yagi's te stacken boven elkaar zodat deze meer handelbaar is dan een lange zwieper van enkele meters lang.Voordeel is de samenbundeling in het vertikale vlak voor de afstraling.
Na wat zoekwerk ben ik op het oude principe van Jay-beam gestoten waarvan het stralend element deel uitmaakt van zowel de bovenste als de onderste antenne . Met andere woorden , het koppelen in de juiste fase/impedantie met koppelstukken of coaxharnassen vervalt hierdoor .
Het principe zou werken op een uitgeklede skeleton antenne ( zie Google) maar ik twijfel daar nog aan .
Soit ... Als Jay-beam ze verkochtte zal ze wel werkens zeker?
In de RSGB VHF manual staat er ( althans in mijn boek) een sumiere beschrijving van de samenbouw .Op internet echter is er héél weinig van te vinden helaas.....
Toch ergens een beschrijving gevonden die ik maar als leidraad neem.
Het grote probleem zie ik ( en ook ondervonden ) is de aanpassing van de 50 Ohm asymmetrische coax naar de ( van horen zeggen ) 400 a 500 ohm symmetrische aansturing van het gevoede element.
In de RSGB staat simpelweg de formule om een openlijn te berekenen als waarheid voor het voedingspunt van de antenne, uitgenomen dat de faktor 2 van de diameter tussen de buisjes is weggelaten ( drukfout of waarheid , wie weet dit ?)
Er staat Zo = 276 log vierkantwortel D/d waarbij D de afstand is tussen de buisjes van het raam en d de diameter is van de buis .
Voor een " gewone lijn " is dat tweemaal D. Ik heb deze laatste formule genomen .
Het aanpasstuk dat ze toepassen is een Delta match , wat niet meer of minder een openrijten is van de afstand tussen de buisjes over een bepaalde lengte .
Ik was van plan om eerst de coax via een lambda /2 fasestuk eerst naar 200 Ohm symmetrisch te brengen en dan aan te passen naar de 525 Ohm die ik had uitgerekend . Dit was toch kinderspel hé .
Ik heb de formules en ik heb de miniVNA .Wat let me ? Wel de waarheid bleek anders dan de theorie maar dat is voor een volgens verhaal.