dinsdag 31 maart 2009

De Marconi - uitdaging

.


Marconi was één van de grondleggers van o.a. onze hobby .Ik zou wel eens willen weten hoever we met minimale middelen kunnen geraken als het over zenden/ontvangen gaat. Wat ze in " diene tijd" verwezenlijkt hebben moet nu toch ook kunnen of zijn we teveel verwend ?
Daarom stel ik voor een " wedstrijdje" in te richten om een draadloos station te bouwen met minimale middelen .( Het zogenaamde MAS principe , zie verder op de blog).
Ik denk zoiets van een zendertje op 80 m voorzien van een minimale antenne ( iets in de aard van een raamantenne , magnetische loop o.i.d.) dus geen inverted V , dipool ....
Het moet draagbaar zijn en een eigen autonomie bezitten . Er zal ook beperking zijn op de voeding ( bv slechts twee batterijen van 1,5 V).
De ontvanger moet passief zijn en moet in staat zijn de morse tekens die door de zender wordt uitgezonden te detecteren , op welke manier speelt geen rol als het maar " leesbaar" .Ook de ontvangstantenne zal beperkt worden in afmeting .
Eén en het ander moet nog in een reglement gegoten worden maar diegene die de grootste afstand overbrugt op een repeteerbare manier ( dus 3maal is scheepsrecht ) wordt de overwinnaar.
Het MAS principe houdt wel in dat er punten uitgedeeld worden aan het ontwerp . Elk component heeft een waarde van één punt , hoe minder componenten , hoe kansrijker op de overwinning .
De uitdaging zit zowel in de zender ( wat gebruik ik om zoveel mogelijk vermogen uit de antenne te krijgen ) als in de ontvanger ( hoe maak ik de beste afstemkring , met welk materiaal , wat met de Q-faktor enz ...)

Deze blog kan dan dienen om de werkzaamheden te volgen ( hier en daar een fotootje, een stuk van een schema )Tevens loopt er nu een proef om documenten te delen via " google docs". Hiermee kunnen mensen via de blog allerlei schema's o.i.d delen.

Dus , als je niet te lui bent , als je niet beschaamd bent , als je eens een uitdaging wilt aangaan ipv steeds cq contest 59 te roepen meld je nu aan !

ON4AOL, Luc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten